vrijdag 12 april 2019

De pater en de filosoof

Een wat vreemde titel voor dit blogbericht? Het is niets anders dan de titel van het boek dat woensdag 17 april onder de loep wordt genomen door de leeskring waar ook onze afdeling bij is aangesloten. Het is bovendien een bijzondere zitting want Toon Horsten, auteur van het werk, komt uitgebreid praten over zijn boek. Nadien is er gelegenheid om de schrijver met vragen te bestormen.

'De pater en de filosoof' doet het even onbekende als hallucinante relaas van Herman Leo Van Breda, een jonge Vlaamse franciscaan en ver familielid van de auteur, die het archief van de joodse Duitse filosoof Edmund Husserl uit de handen van de nazi's weet te redden en weet over te brengen naar Leuven. Wat begint als een spannende geschiedenis van manuscriptensmokkel tegen de achtergrond van de jodenvervolging voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontpopt zich gaandeweg tot een schaduwgeschiedenis van de Europese filosofie van de twintigste eeuw.

Je hoeft zeker het boek niet vooraf gelezen te hebben om te genieten van het boeiende verhaal dat Toon Horsten voorschotelt. Evenmin moet je er een jarenlange opleiding in de filosofie op hebben zitten. Zeker is wel dat je na deze avond per kerende naar de boekhandel holt om het alsnog aan te schaffen en deze historie tot in de kleinste details te ontdekken.
Wil je al een voorproefje? Door te klikken op deze link 'De pater en de filosoof' kan je de eerste pagina's van het boek lezen.


Waar: Openbare Bibliotheek Beerse, Heilaarstraat 6, Beerse.
Wanneer: woensdag 17 april 2019 om 20 u.
Toegang: gratis.