dinsdag 10 september 2019

De afvallige atheïst (1)

Dinsdag 17 september zetten we ons nieuwe werkingsjaar in met een uitdagende en boeiende lezing over het belang van religie in onze samenleving. Spreker van dienst is Dennis Vanden Auweele die als godsdienstfilosoof verbonden is aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Leuvense universiteit en daarnaast ook universitair docent godsdienstfilosofie is aan de faculteit Theologie en Godsdienstwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn doctoraat behandelde het onderwerp pessimisme en de ideologische ontwikkeling in het Westerse denken sinds de Verlichting.

In dit doctoraat, zo verklaart hij zelf, onderzoekt hij de vergeten grondlaag van het ideaal van de Verlichting (emancipatie, autonomie) die uitgaat van een vrij pessimistisch mensbeeld. De mogelijke wanhoop die hierop kon volgen werd opgevangen door bepaalde praktijken zoals godsdienst, kunst, enz.

Vanden Auweele, bouwjaar 1986 en tevens verdienstelijk judoka, wil in zijn onderzoek aandacht besteden aan het atheïsme, dat volgens hem dichter bij religie ligt dan meestal wordt aangenomen. Hierover zegt hij zelf: "In mijn visie is de meest interessante uitdaging voor de christelijke godsdienst niet het oecumenisch debat met andere godsdiensten, hoewel dit ook zeer belangrijk is, maar het openstellen van de communicatielijnen tussen godsdienstige mensen en atheïsten. Dit kan gebeuren door in te zien dat atheïsme in vele gevallen tevens een vorm van religie is, en dat er effectief zoiets bestaat als een diepzinnig atheïsme dat gevoelig is voor veel godsdienstige thema’s." Maar hierover later nog wat meer.

Wanneer: dinsdag 17 september 2019 om 20 u.
Waar: zaal Malperthuis, Konijnenbergpad 2, Vosselaar.
Algemene inkomprijs: 5 €.