donderdag 24 oktober 2019

Collegium Musicum Haganum - 6 november 2019 (3)

In ons blogbericht van gisteren vermeldden we al dat het Concerto Grosso in b klein opus 6 nr. 12 van Händel op de pupiter van de muzikanten zal liggen. En daarom wat extra toelichting.

De Concerti Grossi opus 6
In 1739 huurde Händel een wat kleinere zaal in Londen, het Lincoln's Inn Fields theater. Misschien hield hij van de akoestiek, maar waarschijnlijk was zijn belangrijkste overweging iedere avond voor een volle zaal te kunnen spelen. Het programma bestond vooral uit opera's en oratoria, waarbij tussendoor ter afwisseling ook wat instrumentale werken werden uitgevoerd. Daarvoor componeerde Händel de twaalf Concerti Grossi, waarvan deze avond nummer 12 ten gehore wordt gebracht.
Deze muziek moest natuurlijk ook een bijdrage leveren aan het levensonderhoud van de componist. Daarom werden de twaalf Concerti aan de man gebracht via een inschrijving onder koninklijke licentie, waarop men zich kon abonneren. Er waren iets meer dan honderd abonnees, waaronder verschillende leden van de koninklijke familie, vrienden, beschermheren, componisten, organisten en theaterdirecteuren, van wie sommigen zich inschreven voor meerdere exemplaren om te laten uitvoeren door diverse strijkensembles.

Als je hier op Concerto Grosso opus 6 nr. 12 klikt, kan je al een uitvoering beluisteren. Voor "the real stuff" verwachten we je natuurlijk op ons concert op 6 november.