maandag 28 oktober 2019

Collegium Musicum Haganum - 6 november 2019 (7)

De Simple Symphony is misschien het minst toegankelijke werk dat op het programma staat maar het loont zeker de moeite het met de nodige aandacht te beluisteren.

De Simple Symphony is tot stand gekomen in 1934. Die uitgave, die veel weg heeft van een suite, bestaat uit vier delen en is een samenvoeging van een achttal “Juvenilia“ die gecomponeerd werden tussen 1923 en 1926. De eerste uitvoering in 1934 stond onder leiding van de componist zelf en werd ten gehore gebracht door een amateurorkest. De muziek heeft een jeugdig en bruisend karakter. Opvallend zijn de titels die boven elk van de vier onderdelen staan en die bijna allemaal een Engelse vertaling zijn voor “vreugde en plezier”: Boisterous Bourrée, Playful Pizzicato, Sentimental Saraband en Frolicsome Finale.

Maar misschien brengt een voorgaande beluistering je al meer in de stemming om op 6 november van de live-uitvoering te genieten: Simple Symphony.

Collegium Musicum Haganum - 6 november 2019 (6)

Na Händel en Bach is Benjamin Britten (Lowestoft 1913 - Aldeburgh 1976) de derde componist waarvan een stuk is opgenomen in ons programma.

De componist/pianist Britten begint met componeren wanneer hij vijf jaar is en krijgt vanaf zijn zevende jaar pianoles. In beide vakken krijgt hij later deskundige begeleiding: eerst van de componist Frank Bridge en later tijdens de studie aan het Royal College of Music in Londen studeert hij compositie bij John Ireland en piano bij Arthur Benjamin.
Naast deze specialisaties houdt hij zich bezig met film, radio en toneel.

Hij is vurig pacifist. Deze overtuiging komt tot uiting in composities ter ondersteuning van het Britse Legioen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en meer nog door het schrijven van het War Requiem. Als dienstweigeraar vluchtte hij naar Amerika voor het geweld van W.O. II maar keerde terug naar Engeland, waar hij als pianist voor de strijdkrachten optrad.

Als componist heeft hij zich met zeer veel verschillende muzikale genres bezig gehouden. Van een lange lijst met opera’s is Peter Grimes wellicht het meest bekend: het werk werd na de première in Londen in veel beroemde operahuizen in Europa uitgevoerd. Zo was het bij voorbeeld voor de eerste keer dat in de Scala in Milaan een Engelse opera op het toneel werd gebracht. Verder zijn er koorwerken, waaronder het War Requiem, orkestwerken, waaronder de Simple Symphony en het meer bekende Variations on a theme by Frank Bridge en the Young person’s guide to the orchestra (variaties en fuga op een thema van Purcell), werken voor soloinstrumenten, kamermuziek en solozang.

Britten is vooral een componist van vocale werken. Thema’s voor zijn composities koos hij vaak uit de literatuur; hij liet zich inspireren door schrijvers zoals W. H. Auden John Donne, Arthur Rimbaud, Edith Sitwell. Daarnaast gaf hij Britse en Franse volksliederen uit.