vrijdag 25 oktober 2019

Collegium Musicum Haganum - 6 november 2019 (4)

De tweede componist waarvan een stuk op het programma staat op 6 november is Johann Christian Bach.
Geboren in Leipzig in 1735 en overleden in Londen in 1782, is Johann Christian de elfde (en laatste zoon) van Johann Sebastian Bach die in totaal 18 kinderen had.
Na een verblijf van zeven jaar in Italië (1755-1762), waar hij zich bekeerde tot het katholieke geloof (!) en een reputatie opbouwde als operacomponist, vestigt hij zich in Londen – in navolging van zijn beroemde voorganger Händel.


In Londen componeerde hij verschillende succesvolle opera's en liet hij zich kennen als een felle voorstander van de pianoforte die toen zijn opmars maakte. Tijdens zijn verblijf in Londen in 1765 raakte de jonge Wolfgang Amadeus Mozart met hem bevriend tijdens diens verblijf in Engeland. Mozart bewonderde zijn muziek en bewerkte drie sonates uit het opus 5 van Johann Christian tot klavecimbelconcerten (KV 107/1-3). In de vroege werken van Mozart na 1765 is de stijl van Bach te herkennen.
Johann Christian overleed kinderloos in Londen; hij was toen volledig berooid, zodat de koningin zijn schulden moest aflossen. Zowel de uitdrukking de Italiaanse Bach als de Londense Bach slaan op Johann Christian Bach.

Evenals zijn vader liet hij een enorm oeuvre achter, van meer dan 90 symfonieën, ongeveer 40 concerto's, ruim 30 sonates en 14 opera's. Zijn stijl verschilt enorm van die van zijn broers Wilhelm Friedemann en Carl Philip Emanuel: zij beperkten zich tot instrumentale en sacrale muziek, terwijl Johann Christian zich ook aangetrokken voelde tot wereldlijke muziek, zoals blijkt in zijn opera's.

Morgen meer over het celloconcert in c klein dat uitgevoerd zal worden.