zondag 28 april 2019

Bezoek aan de Oranjestad Diest

Met 13 waren de moedigen die zaterdag het slechte weer trotseerden om een bezoek te brengen aan de Vlaams-Brabantse Oranjestad Diest. Om 12.45 u stapten ze in Vosselaar in enkele wagens om al carepoolend de verplaatsing naar Diest te maken waar om 14 u met de gids was afgesproken.
De nachtwacht en zijn vrouw konden nog heel wat materiële overblijfselen uit 1850 en vroeger tonen omdat de stad weinig heeft geleden onder de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. In zijn verhaal werd ruim aandacht geschonken aan het militaire, industriële en religieuze verleden. De diavoorstelling geeft een idee van het moois dat de wandelaars voorgeschoteld kregen met o.a.

  • het Warandepark met aan de ingang beelden afkomstig van het Brusselse Noordstation;
  • het Begijnhof waar op het hoogtepunt niet minder dan 398 begijnen onderdak vonden;
  • de Holle Bertha, een indrukwekkend kanon van meer dan 5 ton;
  • de talrijke renovatiewerken waarbij op verschillende plaatsen de Demer opnieuw werd blootgelegd en waardoor enkele gezellige pleintjes werden gecreëerd.


Ondanks de traktatie op enkele flinke plensbuien hebben alle wandelaars genoten van de wandeling doorheen dit fraaie maar tamelijk onbekende stadje. En tijdens het napraten bij een lekker biertje van de lokale brouwerij was de conclusie eensluidend: Diest 'mérite un détour'.
Na een voorspoedige terugreis konden de deelnemers omstreeks 19 u elkaar uitzwaaien op de parking aan de voormalige St-Jozefskerk.