zaterdag 26 oktober 2019

Collegium Musicum Haganum - 6 november 2019(5)

Zoals in ons vorige blogbericht aangehaald, speelt het kamerorkest het celloconcert in c klein van Johann Christian Bach.
Dit concert is oorspronkelijk geschreven voor altviool. Beide versies, voor altviool en cello, zijn gepubliceerd in 1947. Maar door wie?
Musicologische studies hebben aannemelijk gemaakt dat niet Johann Christian Bach de componist is, maar Henri Gustave Casadesus, die het werk heeft gecomponeerd in de stijl van JC Bach. Het is uitgegeven onder de titel: Johann Christian Bach (Henri Casadesus) Konzert C-Moll für Viola und Orchester; Ausgabe für Viola (Violine oder Violoncello) und Klavier, en Concerto en Ut mineur pour alto avec accompagnement d'orchestre: reconstitué et harmonisé par Henri Casadesus, orchestré par Francis Casadesus (1870-1954). Niettegenstaande dit verwarrende verhaal, is het concerto vandaag de dag een geliefd en veel gespeeld muziekstuk.

Henri-Gustave Casadesus (1879-1947, Parijs) was muziekuitgever, violist en bespeler van de viola d'amore. Hij was de oom van de beroemde pianist Robert Casadesus. Henri Gustave wordt tevens beschouwd als de componist van het "Concerto in D groot voor altviool" (gepubliceerd in 1911), dat hij op naam zou hebben gezet van Carl Philipp Emanuel Bach. Het meest gespeelde werk van laatstgenoemde componist is in werkelijkheid dus ook afkomstig van Casadesus.

Wil je weer een voorsmaakje horen: tik dan maar weer op de link celloconcert in c klein.