donderdag 31 oktober 2019

Collegium Musicum Haganum - 6 november 2019 (10)

Zvi Maschkowski is niet enkel de leider van het Haagse ensemble maar treedt tijdens het concert ook als solist op de voorgrond. Een reden om wat meer informatie over deze musicus prijs te geven.

Zvi Maschkowski (geboren in 1946 in Rehovot, Israël) kreeg zijn opleiding tot cellist aan de Music Academy, Tel Aviv en de Music Academy, Jeruzalem. Hij volgde masterclasses bij Leonard Rose, Pablo Casals en Alexander Schneider. Van 1969-1970 was hij cellist bij het Israëlisch Philharmonisch Orkest. Tijdens zijn militaire dienst (1970-1973) was hij medeoprichter van een strijkkwartet. In 1974 werd het Daniël Strijkkwartet opgericht dat in en buiten Nederland optrad en waarbij hij ook in de V. S. concerteerde. Van het kwartet zijn een aantal CD's verschenen.

Van 1975-1992 was hij cellist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 1989 werkt hij als docent kamermuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Tevens vervult hij gastdocentschappen aan: de Western Washington University, de South Dakota University en het Sarah Lawrence College. Zvi was eredocent bij het cellofestival in Wichita State University Kansas in 1994 en docent aan het Orlando Festival te Rolduc/Kerkrade. Regelmatig treedt hij op als gastdocent aan het Jerusalem Music Center.

Van 1989 tot 2008 was Zvi betrokken bij de organisatie en uitvoering van de jaarlijkse Zeister Muziekdagen in Zeist. Van 2005 tot 2009 maakte Zvi Maschkowski deel uit van het Israël String Quartet. Met dit kwartet maakte hij regelmatig tournees in Israël en in Europa.

Van de vele CD-opnames van dit kwartet dienen speciaal vermeld te worden de CD met het label “Talent records” waarop werken staan van Dvorak, Schubert, Tchaikovsky , Joachim en de CD met het label “Quinttone” met werken van Bruckner en Rott.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten