donderdag 31 oktober 2019

Collegium Musicum Haganum - 6 november 2019 (9)

Zoals eerder gezegd staat één van de bekendste stukken van Mozart op het programma. Vraag een willekeurige medemens om een muziekstukje van Mozart te neuriën of fluiten en vaak zal een (al dan niet geslaagde) imitatie van 'Eine kleine Nachtmusik' opduiken of een aha-Erlebnis wanneer de eerste noten gespeeld worden.

Maar eerst wat toelichting bij de compositie.
In de zeventiende en achttiende eeuw ging er in Wenen nauwelijks een avond voorbij of er werd wel ergens in de nachtelijke uren voor het venster gespeeld. Deze tedere gewoonte stamt waarschijnlijk af van de minnezangers die in de Middeleeuwen in Duitsland actief waren. De teksten van deze liefdesliedjes behandelden meestal de hoofse liefde en de deugd en eerzaamheid van de vrouw. Doch tussen de bedrijven door werden er ook reeds stoute en dubbelzinnige liedjes gezongen! In Mozarts tijd was het ook nog gebruikelijk om zo af en toe een serenade te brengen aan je geliefde. In de avonduren speelde je net zo lang trommel of gitaar tot je hartendief voor het raam of zelfs op het balkon verscheen. Rijke minnaars huurden hiervoor soms zelfs een heel ensemble af.

Eine kleine Nachtmusik KV 525 is een serenade voor strijkinstrumenten in G majeur uit 1787. Voorgeschreven instrumenten zijn twee violen, altviool, cello en eventueel contrabas. De serenade was vast niet bedoeld om een jonge dame in het zonnetje te zetten, net zomin als er op de walsen van Chopin gedanst kan worden. Het werk wordt ook vaak uitgevoerd door strijkorkest. Het stuk telt vier delen (allegro, andante, menuet, allegro) en er komt geen noot te veel in voor. Het is alles vrolijkheid wat de klok slaat. Het werk, dat pas na de dood van de componist werd gepubliceerd, geldt als een van de lievelingswerken voor het grote publiek: een hit van de bovenste plank!
Het is niet bekend waarom of voor wie Mozart dit muziekstuk componeerde. Hij schreef het stuk in 1787, toen hij ook bezig was met zijn opera Don Giovanni. Het werk werd pas in 1827, 36 jaar na Mozart's dood in 1791, gepubliceerd.

Al eens vooraf genieten of meeneuriën? Via de link 'Eine Kleine Nachtmusik' krijg je daartoe volop de gelegenheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten